Zoetigheid.

 

 

kue lapis

Ingrediënten :

  • 275 gram rijstemeel
  •  300 gram witte suiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 75 gram maïzena
  •  950 ml. santen (zelf persen van geraspte kokos) 
  • 3 stengels pandanblad
  • voedselkleurstof in verschillende kleuren

 

Bereidingswijze :

Zet de santen op met de pandan en het zout en laat het aan de kook komen. Zorg ervoor dat de santen niet gaat schiften, dus hou het vuur in de gaten.
 Als de santen heeft gekookt en de geur van de pandan heeft opgenomen moet het vuur worden uitgezet.

Meng in een kom het rijstemeel, de maizena en de suiker.
Voeg hier in kleine beetjes de santen aan toe. Doe dit handmatig en zorg dat de suiker volledig is opgelost.
Als het beslag goed is gemengd, verdeel het dan in 3 delen.
Laat 1 deel wit en doe in de andere 2 verschillende kleuren (bijv. groen en rood).

Wees voorzichtig met de hoeveelheid, een drupje is vaak voldoende, want de kleur wordt na het stomen donkerder.

Liever wat te weinig kleur dan teveel.

Na de eerste laag stomen zie je wel of de kleur goed is of dat er nog een drupje bij moet.Vet een ronde bakvorm in met olie.

De bakvorm moet in een grote rijststoompan passen.
Doe als eerste een gekleurd laagje in de bakvorm (ongeveer 50 ml.)
Stoom dit een paar minuten en kijk of het is gestold.
Doe dit dan om en om tot al het beslag op is.
Laat daarna de koek in zijn geheel nog 30 minuten stomen.

Wacht tot de kue lapis helemaal is afgekoeld voordat je hem in stukken snijdt. (dit kan vanuit de bakvorm).

 

Klepon.

Klepon is een zoet, Indisch hapje, gemaakt van zelfrijzend bakmeel en gevuld met gulah djawah. Het is erg lekker als een Indisch koekje bij de thee of als nagerecht na een uitgebreide Indische rijsttafel. Bovendien ziet het er ook nog ´s erg feestelijk uit!

Ingrediënten:

250 gram ketanmeel (kleefrijstmeel)
250 ml kokosmelk
Gula djawa (geharde, bruine palmsuiker in schijven)
150 gram geraspte, gedroogde kokos
Een paar druppels groene kleurstof (zit in een flesje en is gewoon te koop bij de toko.)
Water en een beetje zout.

Voorbereiding:

In een rijststomer 150 gram geraspte kokos met een snufje zout even warm maken. Heb je geen rijststomer, neem dan een diepe kookpan vul deze voor een kwart met water en plaats een metalen vergiet erboven op. Zodra het water kookt, geraspte kokos met een snufje zout in het vergiet doen en net zo lang laten stomen totdat de kokos zacht is.

Bereiding:

Neem een kookpan en vul het driekwart met water.
Dit water laten koken, zodra het kookt op het vuur laten staan. Het water moet blijven borrelen.
Ondertussen 2 á 3 schijven goelah djawah (bruine suiker) in kleine blokjes snijden, van ongeveer een halve cm. In een kom de ketanmeel en kokosmelk goed mengen.
Een paar druppels groene kleurstof erbij doen en goed mengen.
Het geheel een pastel groene kleur hebben.
Van dit alles een mooie, droge, deegbal maken, het mag niet aan de vingers plakken.
 
Vervolgens kun je van dit meel, kleine ronde balletjes maken (iets kleiner dan een pingpongbal).
Neem een stukje deeg, maak er een balletje van en doe er een klein kuiltje in. Stop in het kuiltje een stukje bruine suiker en maak het mooi dicht.

Maak ongeveer 10 van deze gevulde balletjes en doe ze dan één voor één in de pan met borrelend water. Als de balletjes boven drijven, zijn ze klaar. Het deeg is nu gaar en de suiker in het balletje is nu gesmolten. Heel voorzichtig de balletjes eruit halen en in het vergiet met de kokos doen.
 
De balletjes één voor één door de geraspte kokos wentelen, totdat ze helemaal bedekt zijn.
In deze volgorde ga je door totdat het deeg op is. Mocht de kokos weer hard worden, weer opnieuw laten stomen.
De kokosballetjes zijn het lekkerst als ze warm zijn, je kunt ze in de stomer opwarmen.
Mocht je toch nog over hebben (wat ik zeker niet denk want ze zijn wel erg lekker) geen nood, klepon kan prima in diepvriesdozen ingevroren worden.

 

Spekkuk (spekkoek).

Een heerlijke Indische cake/koek.

Ingrediënten:

100-150 gr meel.
11-12 eieren.
400 gr boter.
2 zakjes vanille suiker.
zout naar smaak.
250 gr basterdsuiker (wit).
8 theelepels kaneel.
2 theelepels anijs.
2 1/2 theelepel gemalen kruidnagelen (kruidnagelpoeder is gemakkelijker).
2 theelepels kardemon poeder (te koop bij de supermarkt of bij de toko).
2 theelepels nootmuskaat.

Voorbereiding:

De boter zacht laten worden (niet helemaal laten smelten).
Eieren scheiden.
Eiwit kloppen. 
De kruiden alvast klaarzetten.
bakblik goed invetten...ook de randjes.
De oven op 110-140 C voorverwarmen.

Bereiding:

Maak van de boter een mooie, romige massa met behulp van een mixer. Wanneer de boter een mooi papje is geworden, doe je de suiker, een beetje zout en de vanille suiker erbij.
Terwijl je goed aan het roeren bent met een pollepel, doe je heel langzaam het eigeel er bij.
Hierna heel voorzichtig het geklopt eiwit toevoegen maar... beetje bij beetje. Als je het eiwit erbij hebt gedaan, dan langzaam en al roerend het meel erbij doen. Wel blijven roeren!
Wanneer het beslag nu enigszins glad is, gaan we het scheiden in twee verschillende kommen. Een beslag met alle kruiden erin en het andere beslag zonder de kruiden.
Zo krijg je dus een beslag voor de bruine laagjes en....een beslag voor de witte laagjes.
Begin met een wit laagje in een bakblik, maar let op...heel weinig.
4 minuten in de oven op 100-140 graden (grillstand!!)(tijd is afhankelijk van oven) Het laagje mag niet aanbranden. Let op... dat het wel echt gaar is.
Na 4 min volgende laag (bruin) erop doen. en zo doorgaan (laagje op laagje) totdat het beslag op is. Eindig wel, met een bruin laagje. Tip: Als je een nieuw laagje beslag op de gebakken laag doet, kun je het heel mooi en dun uitspreiden met een lepel, zodat je "echte" mooie dunne laagjes krijgt.
Wanneer je het laatste laagje er op doet, kan je de koek nog even laten garen op 100 graden normale stand.
Als je spekkoek klaar is dan het blik eruit halen en ongeveer 5 minuten laten afkoelen (spekkoek nog in de vorm laten).
Na die 5 min. je nieuwe lekkernij verder laten afkoelen zonder springvorm.
Serveren in hele dunne plakjes... Dit is toch wel zo geweldig lekker.

(Als je groene spekkoek wilt moet je bij het witte beslag een lepel pandanpasta er bij doen dat is te koop bij de Toko.

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb